Vi på spiragården brinner för naturlig och näringsrik mat, helst närodlad och ekologisk. Ett begrepp som ibland används är ”clean eating”. Clean eating handlar om att välja så orörda råvaror som möjligt. Egentligen är inte det här något nytt. Clean eating är egentligen bara ett nytt sätt att säga att bra, naturlig mat är – bra. Det ska vara näringsrika råvaror, man ska laga maten från grunden och undvika tillsatser. Maten ska också helst vara fri från tillsatt socker. Det handlar om att äta mycket frukt och grönt och så oprocessad mat som möjligt dvs. inga halvfabrikat. Helst ingen innehållsförteckning alls förutom den rena råvaran. Tanken är att maten ska vara så näringsrik, naturlig och fräsch som möjligt.

 

Ren naturlig kost är mer eller mindre antiinflammatorisk dvs helande kost. Mat som ger kroppen näring och energi, som syresätter våra celler. Mat som inte ger syre till våra celler gör att våra kroppar försuras och skapar lättare inflammation. När vi har inflammation i kroppen blir våra system i kroppen stressade. Stressen och den försurade och inflammerande inre miljön blir inte längre en gynnsam miljö och våra organ och system måste kämpa för att göra sitt jobb. Inflammationer och stress är den största orsaken till sjukdom.

 

Stress finns på många olika nivåer i kroppen och utanför oss i våra liv. Stressen kan vara fysisk, känslomässig, mental, psykisk och existensiell/andlig.  Det handlar inte bara om att vi har mycket att göra på jobbet. När vi är utsatta för stress belastar det kroppen och stör flödet och balansen. Allt som påverkar oss negativt kan ge stressreaktioner. När vi omedvetet eller medvetet känner stress, spänner vi oss och andas ytligare vilket gör att cirkulationen hämmas och cellerna får mindre syre. Syrebristen i cellerna gör miljön sur i kroppen. Det leder till att den elektriska laddningen innanför och utanför cellen rubbas och näringen tar sig inte in i cellen. Cellen får syrebrist och kvävs, men försöker ändå göra så gott den kan att producera energi. Utan syre blir den tvungen att använda socker istället och producerar energi genom att fermentera istället. Det är så cancercell bildas. De lever på socker istället för syre och börjar ohämmat föröka sig.  En försurad kropp är alltså en grogrund för svampar, parasiter, inflammationer och till och med cancer. Kroppen hamnar i obalans och vi börjar må sämre. Stress på olika sätt trycker ner vårt immunförsvar. Om vi har ett starkt immunförsvar kan det läka nästan allt. Ett svagt immunförsvar gör oss mottagliga för olika sjukdomar, bakterier och parasiter. Med ett försvagat immunförsvar, stress, syrebrist i cellerna och försurad inre miljö, så utvecklas det så småningom om sjukdomar.

Inom naturmedicinen har man alltid vetat att kost, livsstil och hur vi mår påverkar hälsan. Dvs. stress på olika sätt på olika nivåer försvagar immunförsvaret och kan i längden leda till sjukdom.

 

Hur gör vi då för att hålla oss friska ? Eller hur gör vi för att hjälpa kroppen och själen att må bättre om vi redan har blivit sjuka?

 

Svaret är att vi ska lära oss förebygga den stressfaktorer vi verkligen kan påverka och lära oss hantera de stressfaktorer som vi inte kan påverka. Som jag nämnde så finns stressfaktorer på alla nivåer i vår kropp och i våra liv. Vi kan inte eliminera allt som stressar oss, men vi kan göra så gott vi kan genom att förstå vilka stressfaktorer vi kan ta bort eller minimera genom att göra förändringar i livet. De stressfaktorer som finns i vår omgivning dvs. det som påverkar oss negativt, men som vi inte kan förändra, ska vi istället lära oss att förhålla oss till på ett sätt att det inte påverkar oss lika negativt. Det handlar om att lära sig förhålla sig på ett annorlunda sätt än vad vi gjorde tidigare. Att förändra vårt förhållningssätt, så att dessa stressfaktorer inte påverkar våra känslor och upplevelser på ett lika negativt sätt. Och hur gör man det då?

 

Först och främst måste vi förstå att om vi vill ha förändringar i vårt liv och vår hälsa, så måste vi göra på ett annorlunda sätt än tidigare. Vi kan alltså inte göra, tänka och vara precis som förut och sen förvänta sig ett annorlunda resultat. Det handlar alltså om förändringsarbete och om att utvecklas.

 

Många tycker det är svårt med förändringar och att det är svårt att förändra sig själv.  Vi vill helst att någon annan ska fixa våra problem så att vi kan fortsätta att göra som vanligt i våra liv. Många tror till och med att de inte kan förändra sig eller välja annorlunda. De tror kanske inte att de kan påverka sitt eget liv utan tror istället att de är ett offer för livets omständigheter. Även om det ser ut som om vi inte kan påverka våra liv , så kan vi ändå förändra hur vi förhåller oss till livet och allt som händer.

 

Vi måste först förstå att det är bara vi själva som kan ta ansvar för vårt eget liv. Det är bara vi själva som vet hur vi vill ha det och vad vi har för drömmar. Det är vi själva som måste göra valen och ta  stegen i den önskade riktningen. Det är vi själva som som måste ha modet att vara tydliga med vad vi vill och mår bra av. Ingen annan kan göra det åt oss. Att förstå det är att hämta hem sin kraft. Att ta ansvar för sitt liv är att vara kraftfull. Att inte förstå det är att vara ett offer för omständigheterna och man lämnar bort sin kraft. När vi inte är tydliga med vad vi önskar och mår bra av kommer vi så småningom om bli bittra och skylla på andra att livet inte blev som vi ville.

 

Alltså, för att göra en förändring i sitt liv måste man först förstå att det är bara du själv som har ansvaret för ditt eget liv. När du tar ansvar leder det till att du hämtar hem kraften till dig själv och det är just den kraften du behöver för att göra ett förändringsarbete. Det är svårt att göra ett arbete utan kraft, eller hur.

 

När vi väl har förstått detta kan vi börja göra våra önskade förändringar. Men för att lyckas med att förändra och göra nya annorlunda val behöver vi fler pusselbitar. Vi behöver; kunskap, gynnsamma miljöer, tålamod och att vara snäll med oss själva. Vi behöver också lära känna oss själva, så vi vet vad vi verkligen vill och få förståelse för varför vissa saker känns svårt och vad vi är rädda för. Vi har ofta många inlärda mönster och vanor som är svåra att bryta. Det kan vara destruktiva tankemönster om oss själva som är mer eller mindre omedvetna. Det kan vara hinder som blir mer synliga när vi börjar förändras och utvecklas………..